Okovani Prometej

AUTOR: ESHIL

Grčki dramatičar Eshil napisao je ovu uzbudljivu trilogiju. “Okovani Prometej” prvi je dio trilogije u kojoj je Eshil temeljito obradio mit. Djelo se sastoji od šest činova.
Glavni motiv je veliki Zeusov bijes koji je izazvan time što je Prometej ljudima dao vatru, a s druge strane ukrao ju je bogovima. Vatra se smatrala posljednjim darom koji omogućava savršeni život. Zeus je odlučio ljudski rod uništiti, Prometej mu se suprotstavio.
Nastavak ove trilogije bila je također trilogija “Oslobođeni Prometej”, a ona je samo djelomično sačuvana. Treći dio, završetak “Prometej Vatronoša” poznat je samo po naslovu.
Radnja u “Okovanom Prometeju” temelji se na sukobu i borbi dvaju ljutih protivnika. Kada je pobijedio nad titanima, Zeus je bio pod utjecajem pobjede i nove vlasti te je tražio da ga svi slijede. Želio je uništiti ljudski rod. Njemu se suprotstavio Prometej i spasio ljudski rod. Donio im je nebesku vatru. Zeus je oštro osudio Prometeja i dao ga je pribiti na stijenu.
Početak radnje sadrži sukob i nastavlja se sukobom. Izmjenjuju se različiti stupnjevi sukoba i autor nam odmah postavlja u prvi plan Prometeja koji pati.
Glavni lik je neprestano u središtu radnje, a tijelo mu je nepokretno. Time je pjesnik u prvi plan radnje postavio njegov duh i time nam prikazao njegove jake osjećaje.
Rasplet radnje krije se u glavnom liku, Prometeju, koji zna tajnu, a to je tko će Zeusa srušiti s vlasti.
Vrsta djela: tragedija
Vrijeme radnje: nakon stvaranja Svijeta i čovjeka
Mjesto radnje: planina Kavkaz
Tema djela: Zeusov bijes prema Prometeju jer je ljudima dao vatru i spasio ih te okovanje Prometeja.
Ideja djela: Kroz lik Prometeja, Eshil nam je ukazao na vrijedne ljudske vrline. Prometej je pomogao ljudima i u svojoj nakani je ostao do kraja riskirajući čak i svoj život. U svemu tome pratila ga je mudrost jer je znao da će Zeus biti svrgnut s vlasti.
Kratak sadržaj
Sluge Zeusa, Sila i Vlast odvode Prometeja na stjenoviti dio Kavkaza, Skitije, a tamo ga čeka Hefest koji ga pribija na stijenu po nalogu Zeusa. Hefest osjeća žaljenje iako zna da je Prometej kriv jer je ukrao vatru bogovima. No, izvršava svoju dužnost.
Nakon što je posao obavio, odlazi skupa sa slugama, a Prometej se počne žaliti nad svojom sudbinom. Želi se i na bol, glasno jecajući zemlji, suncu, rijekama, moru i zraku na patnji koju nije zaslužio.
Iako jako teško podnosi ovu patnju i bol, Prometej ima sposobnost previđanja sudbine koju je naslijedio od majke. On zna da će njegovoj patnji doći uskoro kraj pa ovu Zeusovu tiraniju samo mora dostojanstveno izdržati. U taj čas do njega stižu krilata kola.

Comments

Popular posts from this blog

Medeja

Odiseja