Medeja

AUTOR: EURIPID

Medeja spada pod tragedije, a prvi puta je prikazana 431. godine prije Krista. Medeja je prvi dio od sveukupno tri trilogije. Druge dvije drame nose nazive “Filoktet” i “Diktis”.
Osnova priče preuzeta je iz grčke mitološke priče. Glavna tema tragedija je ljubav, odnosno pitanje morala u braku.
U ovoj drami radi se o pravoj psihološkoj analizi žene koja je prvotno osjećala pravu, veliku ljubav, da bi na kraju ona prerasla u osvetničko ludilo od kojeg nisu pošteđena niti njezina djeca.
Euripid je veliku pozornost u djelu posvetio ne samo događajima već je realno prikazao i duševna stanja likova i njihovu snagu. Tako je na početku tragedije prikazao sumnju na nesreću koja bi se mogla dogoditi, detaljno je opisao Medejine osjećaje koji vode do strašne osvete i smrti.  Svemu tome se suprotstavljaju slike zbora te predivni opisi tada mirne Atene. Zbor upozorava na ono što bi se moglo dogoditi, a to je strašna Medejina osveta.
Jezik koji koristi autor djela je jednostavan i razumljiv. On koristi jezik svojih sugrađana, a slike koje su sve svima urezale u pamćenje postiže ne koristeći previše stilskih figura.
Ovo je djelo koje ostavlja bez daha. Iako je staro gotovo dva i pol tisućljeća, ono će uvijek plijeniti istu pažnju. Glavni motiv radnje je velika želja za osvetom koja ruši sve pred sobom. Medeja je počinila strahoviti zločin, a zbog osvete nije poštedjela ni svoju djecu.
Kritičari smatraju da je Euripid ovim djelom bio daleko ispred vremena u kojem je živio. On je prikazao tadašnji teški položaj žene kroz lik Medeje koja se svemu tome suprotstavila. No, ipak, kraj je tragičan i nitko se u njega ne bi trebao ugledati. Uvijek postoji bolji izlaz od smrti.
Vrsta djela: drama (tragedija)
Vrijeme radnje: neodređeno
Mjesto radnje: Korint
Tema djela: Medejina velika ljubav koja prerasta u osvetu.
Ideja djela: Autor nam je prikazao vječnu problematiku morala i ljubavi. Ponekad uz osjećaje valjda dobro promisliti. Kada je Medeja riskirala cijeli svoj tadašnji život zbog ljubavi, nije mogla ni slutjeti da će je Jazon prevariti. Tada dolazimo i do druge ideje djela, a to je ona da osveta ne vodi ničemu. U svom tom ludilu valjda se “spustiti na zemlju” i povući pognute glave te iz date situacije nešto naučiti. Osveta nikada nije pravo i jedino rješenje.
Kratak sadržaj
Iz te mitološke grčke priče kralj Pelij je od brata (Jazonova oca) preoteo vlast u Jolku. Kada je već bio odrastao Jazon je zatražio od strica da mu vlast vrati, što mu je kralj Pelij i ranije obećao. Ali imao je jedan uvjet. Jazon je trebao donijeti zlatno rune iz zemlje Kolhide koja se nalazila na obali Crnog mora.
Jazon je za tu priliku izgradio brod i dao mu ime Argo te se s cijelom četom zaputio u Kolhidu. Nakon brojnih teškoća i pogibelji koje su iz zadesile putem, stigao je Jazon u društvu Argonauta u Kolhidu. Ondje je uspješno završio borbu sa zmajem. Naime, zmaj je čuvao zlatno runo, a Medeja, kraljeva kćer i vračarica, pomogla mu je kako bi ga svladao.
Tada se Jazon i oženio Medejom, a prije toga je ona ubila brata kako je otac ne bi pratio. No, iako je Jazon donio kralju zlatno runo, ovaj mu je odbio vratiti kraljevstvo. Iz tog razloga Medeja mu se odlučila osvetiti. Nagovorila je njegove kćeri da ga ubiju i nakon toga raskomadaju.
Sin kralja Pelina, Medeju i Jazona je protjerao te oni odluče svoj novi život započeti u Korintu. Tamo su živjeli s dva sina. No, idila nije dugo trajala. Jazon se uskoro zaljubljuje u Glauku. Glauka je bila kćer Kreonta, korintskog kralja. Tada se njih dvoje odluče vjenčati.
Tada počinje Euripidova tragedija. Ona je prikazana na način osvete Medeje. Naime, strašno se osvetila kada je saznala za nevjeru Jazona i to prema Glauki, Kreontu i nad svojom djecom. Nakon toga pobjegla je u Atenu čarobnim kolima.
Radnja ove drame vrši se u Korintu, ispred Medejine kuće na malenom trgu. Medejina dadilja suosjeća s njom i kako je dobro poznaje osjeća da bi se moglo dogoditi nešto puno gore. Medeja jadikuje i zapomaže u kući, a njezine jauke začuju korintske žene te joj dolaze izraziti žaljenje zbog sudbine koja ju je zadesila. Korintske žene Euripid u tragediji naziva korom. Time postiže sućut i simpatiju svih prema Medeji.

Comments

Popular posts from this blog

Odiseja

Okovani Prometej